Ahad, 16 Januari 2011

Cite lame

Seingat aku, tragedi 2010 yang lepas mengganggu pikiran yang hampir2 bantut... mane taknye, peristiwa yang sepatutnye aku dah lupe masih terngiang2 kat kepala hotak ni... ianye berlaku secara spontaneos... tika itu sedang leka baca majalah dewan pelajar: edisi burung kenari tercabut ekor.......

Murid: Cikgu, camne soalan ni? saye tak paham laa...(keruk kepala tanda blurr)

Aku: Oh, soalan ni ke... tah la, cikgu pun tak tau... bace ler soalan tuu... huuaarrgghh (sambil menguap...potong stim tul la orang nak layan cite best ni)

Murid: Emmm...(duduk semula ke tempatnye dengan muke keciwanye)

Aku: Baik la, tinggal 5 minit lagi...sape yang dah siap semak balik jawapan... kalu ade salah betulkan balik...(memang takde sorang pun nak semak semula)

Murid: Cikgu, cikgu... semalam cikgu tengok cite p.ramlee tak?

Aku: (Tetibe lak tanye cite p.romli lak ni) Tak... cikgu tengok ultraman kosmos...nape? best ke cite p.ramlee??

Murid: Best cikguuu... cite 3 orang belaja silat cikgu... yang ade sudin n ajis cikguuu...

Aku: Ooo.... pendekar bujang lapuk... hah,ape yang bestnye??

Murid: Best la cikguu... kelakar cikguu...(sambil tunjuk aksinye)

Aku: Cite la sikit ape yang kamu tengok malam tadi?

Murid: Saye ingat lawak ni cikgu... Enii!! angkat kain punaii... jemuran dah turuun...

(1 kelas gelak...)

Aku: Punai?? ceh, banyak la kamu punye punai...(lawak cam syiot)

Selasa, 16 November 2010

Caye atau tak

Allahuakbar! Allahuakbar! Allahuakbar! Walillahilhamdu... terlebih-lebihnye aku nak ucapkan selamat hari raye aidiladha 2010 kepada rakan2 pembaca blog... malam2 raye begini terasa la syahdunye kerana raye di perantauan... perantauan la sgt... sengal...

Pehh, dah berabad aku tak updated ini blog... akibat tahap kemalasan dan ketandusan ide-ide membuatkan aku jadi cetek akal pikiran... tapi tak giler la... tapi malam ni aku cube sedaya upaya untuk menaip jugak... tak kire la ape nak jadik... bak kate pepatah ade ubi ade batas, baik makan keledek... main belasah je peribahase...

Baru2 ni ade kursus selame 2 hari... macam biase la, bagi aku kursus ni umpama peluang untuk meng-escapekan diri... huahua... yang paling syiok waktu soru... memang aku la yang pertama melantak dulu... ala gaye otai ler kunun... tapi sebenornye tahap dugong kelaparan...

Hari ke-2 kursus... petang tu dapat berite member aku sorang ni eksiden lak... tau pun daripada member aku jugak... tapi tak tau la ape kisahnye... jadi sumenye terkejut babun afrika mendengar ketika tu...

Petang waktu ngirup... "Eh ki, dengor cite member kite(tak nak sebut name) eksiden, tul ke??... Tah la, aku tak pasti la pulak... takde pun die call aku... Dengornye macam teruk bunyinye ki??... Tak tau lerr teruk or tak(sambil melahap kue tiau goreng)... Aku dengor2 kena langgar??... Entah lerr, rase2 kalau die kena langgar, aku macam tak pecaye... kalu die langgar orang aku pecaye... HAHAHAHAHAHA!! gelak sampai pecah perut...

Mane taknye aku nak pecaye... dah member aku ni kaki keta... takkan la die kena langgar lak... bawak keta tak ingat, berdesup peginye... macam dek kena kejo hantu... nak jadi pakar drift la katekan... ustaz turbo tuuu... jangan memain, hahaa... aku pun sikit2 ade terpengaruh jugak...

Ape, ingat ustaz tak leh main turbo2 ke?? jawab ler korang...

Sabtu, 19 Jun 2010

Baiknye...

3 minggu cuti... aku melepak di istana sewa... ade kala kua la jugak p pasar, merayau tak tentu hala kijeny... cuti pun nk habis, lusa start sekolah balik... haha, ape dah jadi dengan budak2 ni... ok ke tak... homework tah siap ke tak... aku senang kije, bantai cukup2... nak bagi diorang pandai...

Hari ni tak tau nak cite ape... tapi ade sikit2 aku ingat kat 1 kisah ni... mase tu berlaku di zaman batu awal paleolitik... seorang pahlawan yang hebat lagi gagah... die ketua panglima kepada 1 bala tenteranye... menentang kejahatan, menguasai wilayah, meluaskan pengaruh...

Ketua panglima ni mempunyai isteri yang amat cantik pada zaman tu... jadi 1 hari berlaku peperangan yang bosau... terpaksa meninggalkan isteri selama bertahun2... maka ketika hendak pergi, die telah berpesan kepada rakan baiknye yang memang giler babun baiknye & amat dipercayai...

Ketua panglima : Kawanku, aku serahkan kunci ini padamu... Simpan la baik2 kunci ini...

Rakan baik : Kunci apekah ini wahai kawanku?

Ketua panglima : Ini kunci cawat isteriku... Ko jage kunci ni, jangan bagi hilang...

Rakan baik : Tapi mengapa aku yang perlu menyimpannye wahai kawan? (ragu dan sangsi)

Ketua panglima : Kerana aku akan pergi ke medan perang yang cukup beso... ambil masa bertahun lamenye... Jika aku tak kembali selepas tamatnye peperangan ini, kau bukakanlah cawat isteriku dengan kunci ini nanti... kemudian...

Rakan baik : Kemudian, ape lagi kawanku?

Ketua panglima : Ko pesan kepada die... aku merelakan die berkahwin dengan sesape yang die mau...

Rakan baik : Hmmm.... baik la, kawanku...

Maka, ketua panglima bergerak pada pagi itu bersama dengan bala tenteranye... perjalanan yang amat jauh, melelahkan mereka... seharian berjalan kaki, mereka berehat di 1 lembah yang yang menakutkan... lembah itu dipanggil Lembah Kelang... jadi akibat terlalu penat, mereka nak bermalam di lembah itu...

Tiba2, kelihatan di kejauhan seorang lelaki menunggang kuda dengan pantas ke arah mereka... maka untuk memastikan yang datang itu bukan musuh, ketua panglima pun meneropong dengan teropong anak bulan yang dirembat sebelum pergi... Setelah hampir baru la ketua panglima tu kenal akan orang tu... kawan baiknye...

Ketua panglima : Kawanku, ape gerangan ko datang ke sini?

Rakan baik : Maaf kawanku... aku nak bagitau kunci yang ko bagi tu kunci yang salah...

Ketua panglima : Oh, ye ke...(Cis, hampeh...dah cuba bukak dulu rupenye)

Sabtu, 5 Jun 2010

Gian, gian....

Aku remind balik, kawan seposting aku yang dah berfamili jemput datang rumah petang tu... dapat call pun masa tengah drive keta nak pegi pasar... kunun nak tanye tauke tayar second hand... punye la sengal tahap penyu... baru teringat hari tu sambutan gawai... padan muke aku... lupe hari tu cuti... jalan2 tengok kedai tutup je lerr...

Panas memang tak ingat... memang tahap kat gurun punye... dah la angin pun tak bertuip... duk dalam rumah macam mikrowave.. bukak pintu rumah beso2 pun tak gune jugak... memang suhu menakutkan... tak yah senam dah peluh-pelir kate orang sarawak... haha, tu baru panas kat dunia... panas kat akhirat lum kire... matahari atas kepala... sejengkal tuuu....

Pas solat asar, siap2 nak pegi... mase solat tu, basah baju... mandi wap la katekan, hahaha... bawak housemate sekali... die pun lewat balik kampung... jadi dipendekkan cite la, kawan ni hidangkan bihun sup tulang... sedap, lazat & enak... hingga menjilat kerusi...

Aku duk menambah 2-3 kali... dah lame tak makan sup tulang... lepas gian la apelagi... baru nak tamatkan pemakanan aku petang tu, tiba2 ratu perindu call pulak... sape lagi kalau tak bonda aku...

Sembang punye sembang punye sembang, tiba2 die tanye aku soalan maut... "eh, kak long cakap rambut awak panjang, ye ke??"... alamaakk, bocor pulak rahsia... aku pun goreng2 la jawapan... helah bela diri namenye... fuh, nasib baik alasan power... selamat aku tak kena ceramah motivasi... cis, hampeh tul anak sedara aku sorang ni... tak leh nak cover langsung...

Hehehe... memang aku tengah memanjangkan rambut sekarang ni... setakat ni baru 3 bulan bela... tunggu nak puase la aku potong... lepas giaann... biase le tuu... malam tu pulak main boling... ambik ko, rase nak tercabut kaki... lenguh tulang belulang...nasib pankreas tak gugur ke usus...

Nak balik kampung, bajet takde... rindu Mak, rindu Kakak, Abang2, Anak2 buah a.k.a tentera2 gasar...& especially rindu kat 'die'......huuu.....

Rabu, 28 April 2010